Fiat 850 projekti

Kertomuksia italialaismerkkeihin liittyvistä projekteista. Kyselyitä ei tänne, vaan tekniikkaosioon!

Fiat 850 projekti

ViestiKirjoittaja henkkuli » 27.05.2018 01:27

Ciao!

Tervehdys vaan arvon fiat harrastelijat! Pienen pähkäilyn sekä painostuksen takia tuli liityttyä tänne foorumille. Nythän se olisi tarkoituksena hieman sepostaa jutun tynkää tuosta pikkufiiatista.

Taustaa

Elikkä täällä kirjoittelee hieman reilu parikymppinen ukon tursake. :lol: Tosiaan tämä fiat sairaus on tarttunut tuolta isäukolta mullekin, varhaisimmat fiat muistikuvat ovat jostain aivan napero iästä, kun isältä löytyi pihalta ainakin (kolme?) fiiattia pihasta, olikohan pari kasipätkää ja yksi kusiainen, saatan muistaa myös väärin. :D Tuuppa korjaamaan kuitenkin luet tätä. Eli fiiatin ominaistuoksu on jäänyt lähtemättömästi päähän. Kuussatanen oli myös ensinmäinen auto millä on tullut ajettua, joskus ala-aste ikäisenä. (eipä muuten taida nykypäivänä olla kovin yleistä)

Lähtökohta

Sitten itse projektiin. Eli auto on perus Fiat 850 -75 0.8 joka on käyttöentisöity ilmeisesti -07 jonka jälkeen se on seisonut jossain heinäpellolla ja senhän tietää mitä se tarkoittaa, Eli pohja kaipaa hieman rakkautta. :D Tämän Kasipätkän tosiaan isä haki itselleen 2016 kun oman specialin meni pöljänä myymään, liekkö jotain helpotusta tällä hakenut. :lol: sehän ehti tähän laittaa jarrut uusiksi ja tekniikkakin toimii oikein hyvin, mutta kori kaipaa hieman peltiä ja uutta maalia. :thumb:
Auto sitten seisoi pihalla männyn alla ja odotti , että jospa sitä joku joskus jaksaisi taas laitella. Itsekkin olin suorastaan unohtanut koko auton olemassa olon, kunnes tänä vappuna tuli Oulun wappuajoissa sanottua kaverille: " hitto! määki vielä joskus rakennan jonku vanhan fiiun ja ajan vappuajoihin sillä" tästä meni sitten jokunen päivä kun sitten katseltiin tuota fiiua ja jotenkin puolivitsillä tuli heitettyä, että määpä ostan tuon pois. Lopputulkosen voittekin arvata. :D Eli fiiu lankesi mulle.

Siitä muutamat kuvat näin alkuun:

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Fiude on siis maalattu jonkinsortin peltikatto maalilla ja vieläpä kiillonpäälle. :| Tulevista kuvista näkee kuinka maali lohkeilee jokapaikasta.

Suunnitelmat

Tarkoituksena on siis rakentaa hieman nykyajan tyylisuuuntaa vastaava eli hieman madallusta ja jotku kivat vanteet. Mitään överiä ei siis ruveta tuunaileen eikä mitään täydellistä entisöintiä, tehdään se sitten joskus. ;) Tällekesälle jos pääsisi pyörähtään torirannassa jäätelöllä olisi todella kova. Siinä vielä kuva vanteista joita suunnittelin tähän. Eli rsl cult merkkiset Katsotaan jos tulisi jossain vastaan.

Kuva

Mutta onhan sille jo jotakin ehditty tehdäkin. Aluksi pesin pahimmat paskat pois pinnasta ja aloitin purkamaan penkkejä ja verhoiluja pois. Omasta mielestä ehkä hirveimmän näköinen sisusta mitä on nähty. Puskurit tuli myös irroitettua näin alkuun.

Kuva

Sitten auto saatiin talliin; Keulasta näkee kuinka maali on ropissut pois. Kuskin puolelta aloittelin hiomaan epäkeskolla. On muuten aivan käsittämättömän lujassa tuo maali, vaikka kuinka sitä hioo p80 paperilla.

Kuva

Kuva

Sisältä myös joku kuva. Helmat joskus hitsattu mutta aika karussa kunnossa nuo nyt on. Ilmeisesti spesiaalin mittaristo vaihdettu ja taustalla näkyy jotain tulevaa palikkaa. 8-)

Kuva

Kuva

Kuva

Sitten tuli käsky ajaa fiiu pihalle, koska kitti ja maalipöly meinaa sotkea koko tallin. Pihalla sitten kiilloituskoneeseen kuusamon tussu kiinni ja uutta kiiltoa pintaan. ;) Eli nuo harmaat kohdat on hiottu kirkkaalle pellille. Niihin suhautin ruosteenesto maalia ettei heti ruostu, kun pihalla joutuu olemaan säilössä. Taustalla myös näkyy täällä foorumilla tuttu mirafiori.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Ei mitään tajunnan räjäyttävää mutta kuitenkin jotakin juttua. Onhan tätä nyt viikko jo rapattu :D Värikin on jo päätetty mutta kysytään nyt kuitenkin, että mikä väri teidän mielestä tähän olisi passeli? Myös kaikkea mahdollista mitä mieleen tulee saa ehdottaa. Pävittelen lisää kunhan saadaan jotain tehtyäkin. Voipi olla että ensiviikolla voi nuita peltiosia jo ruveta kittaileen suoraksi. Antakaahan niitä risuja ja ruusuja.

-henkka
henkkuli
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21.05.2018 21:54

Re: Fiat 850 projekti

ViestiKirjoittaja wellu » 27.05.2018 10:15

Hieno projekti ja tervetuloa foorumille. :thumb:

Mistäpäin tämä auto on?
"Pussihousu" = Kapeakatseinen mobilisti, jolle kelpaa vain kangasjohdot ja pakeliittieristeet. Pussihousulle kaikenlainen ajoneuvon ulkonäön tai toiminnallisuuden muuttaminen alkuperäisestä poikkeavaksi aiheuttaa patongin otsaan.
Avatar
wellu
 
Viestit: 3976
Liittynyt: 16.12.2004 08:24
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Fiat 850 projekti

ViestiKirjoittaja hankala » 27.05.2018 18:15

Hienolta näyttää projekti!

Mielestäni tuo keltainen ei ole ollankaan paha väri tuohon, jos maalaisi vaan oikealla automaalilla :)
Aina projekti päällä! Yksi nyt ainakin, muutama yleensä :)

Fiat 127 Bella -77 x 2
Fiat 127 C/CL -78 x 3
Fiat 127 Stella -82 ja -83
Fiat 127 SuperStella -84
Fiat 127 Fiorino -83 ja -84(papereissa -86)
Fiat Punto 1.2 -02

Näistä rakennellaan :)
Avatar
hankala
 
Viestit: 219
Liittynyt: 16.03.2014 18:06
Paikkakunta: Rymättylä

Re: Fiat 850 projekti

ViestiKirjoittaja henkkuli » 27.05.2018 21:36

wellu kirjoitti:Hieno projekti ja tervetuloa foorumille. :thumb:

Mistäpäin tämä auto on?


Kiitoksia! Auto on peräisin Äänekosken suunnalta.

hankala kirjoitti:Hienolta näyttää projekti!

Mielestäni tuo keltainen ei ole ollankaan paha väri tuohon, jos maalaisi vaan oikealla automaalilla :)


Kiitän! Yllättävän hyvin kyllä tuo keltuainen sopii tuohon. Mutta tuossakun sitä yrittänyt hioa pois niin ei kyllä tee yhtään mieli enää nähdä koko väriä. :lol:

Asiasta kolmanteen löytyiskö täältä keltään spesiaalin peltipakosarjaa?
henkkuli
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21.05.2018 21:54

Re: Fiat 850 projekti

ViestiKirjoittaja henkkuli » 24.06.2018 21:32

Moro taas!

Ei täällä ei ole luovutettu! Nyt laitetaan sitä päivitystä tähänkin projektiin, jos vaikka jotakuta sattuukin kiinnostamaan. :D Edellisen aloituspostauksen jälkeen onkin sitten tapahtunut kaikenlaista. Koko sisusta on siis nyt purettu pois maalauksen tieltä, ainoastaan rattia ja penkkiä lukuunottamatta. Tuli myös hommattua pikkusen parempi sisusta tuon hirvityksen tilalle. Eli perus punaiset ovipahvit, punaiset kangaspenkit ja jonkinsortin punertavan oranssi takapenkki. Näistä ei nyt ole kuvaa. sry...

Kuva

Myös kittihommat on aloitettu...tai oikeastaan nekin alkaa olla jo valmiina. Kuva vänkärinpuolen etulokasuojasta joka oli aika mielenkiintoisen näköinen. Yllättävän hyvin sain tuonkin kitattua. :roll:
kuva ennen kittausta:
Kuva

Ja kuva valmiista loksusta:
Kuva

Lasit myös piti irroittaa. olipas ruostetta ilmestynyt tiivisteiden alle. Ilmeisesti jonkinsortin tyyppivika/ominaisuus näissä?

Kuva

Oltiin sitten isännän kanssa hulluja yksi ilta ja jumuttiin moottori pois. Muistaakseni meillä meni valehtelematta 35 minuuttia koko hommaan. Onneksi toinen meistä on ennenkin rapannut näitä. :lol:

Kuva
Kuva

Tottakai moottori piti putsata paskasta ja kurasta. Lohko piti sitten maalata punaiseksi (vähintään 5hp lisää väristä) ja venakopan maalasin kuumankesto mustalla.

Kuva
Kuva
Kuva

tehtiin sellainen työnjako ukon kanssa, että hän laittaa tekniikan iskuun ja meikä hoitaa nuo korihommat. Ei tällä automaalarin ammatilla kauheasti nuita moottoreita laitella.(tai en minä ainakaan) :mrgreen:

Kuva

Kuva

Sitten loikataan tähän juhannukseen! Kokonaista kolmepäivää aikaa laitella autoa rauhassa mikä voisikaan olla parempaa. ;) Torstai ilta ja perjantai päivä meni perus hiontahommissa. Lauantaina sitten hyökkäsin tuon kauhean näköisen konehuoneen kimppuun. Ajanhammas on iskenyt molemmin puolin eli useamman paikan saapi hitsuuttaa. Sain muuten töistä kokonaista kolmelitraa epoksi pohjamaalia. Eli pohjatöiden jälkeen olisi se tarkoitus vetää yli.

Lähtökohta:
Kuva

Kuva

Kuva

Todella vähälle jäänyt meikäläisellä nuo peltihommat mutta eihän se auta kun jotenkin yrittää tehdä. Ruostepaskat rälläköin pois sitten tein pahvista mallin ja lopuksi väänsin pellistä palan. (Joo eiköhän nämä ole fiat ukoille ihan päiväselvää hommaa)

Kuva

Kuva

Kuva

Eipä ollut hirveän mukavaa hitsata, koska kaasu oli aivan loppu mutta kyllähän nuo jotenkin sai heppiin.

Näitä ruostereikiä löytyykin sitten useampi ympäri autoa, eli näitä on vielä kymmenkunta jäljellä.
Kuva
Kuva

Hitsipaikkojen pisteet hioin ja loivensin tasaiseksi, sitten levitin niihin lasikuitukitin, jonka jälkeen vedin tavallisen kitin päälle sitten ruostesuoja + filleri. Tuo filleri sattui olemaan just samanväristä niinkuin itse auto :lol:

Kuva

Kuva

Tältä näytti lauantai iltana/yönä tallissa.

Kuva

huuuh siinä taas päivitystä teille. Nyt ei jotenkin irtoa pitkää tarinaa eli kuvat puhukoon puolestaan. Toivottavasti tuosta sai jotakin selkoa. Seuraavaan pävitykseen ei mene yhtä kauaa (ehkä)

Jatketaan...
henkkuli
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21.05.2018 21:54

Re: Fiat 850 projekti

ViestiKirjoittaja kappa12 » 24.06.2018 22:41

:thumb:

Hyvältä näyttää.
Avatar
kappa12
GFF
 
Viestit: 1380
Liittynyt: 15.01.2004 00:01
Paikkakunta: Yistaro

Re: Fiat 850 projekti

ViestiKirjoittaja henkkuli » 08.07.2018 23:13

kappa12 kirjoitti::thumb:

Hyvältä näyttää.
Kiitän! :mrgreen:

Kesäloma päivitys!

Eihän mennyt kauan aikaa uuteen päivitykseen. :D Tosiaan tämä viikko olikin kesäloma, mutta eihän tuo aivan lomailussa mennyt. (tai ei todellakaan mennyt)

Viime viikonloppuna voimailtiin ja fiude kellahti kyljelleen tallissa, jotta olisi helpompi hitsailla tuota takakaarta. Ruostepeikko oli nakertanut ihan kiitettävät reäiät, mutta eihän se meille ole ongelma.

Kuva

Kuva

Pikkuisen sitä joutui kittaamaan mutta ei paha.

Kuva

Valmiiksi kitattu kaari ja päälle suihkutettu vanhanliiton tyyliin punaista ruosteenestoa.

Kuva

Jossain välissä jäähdytin sai myös uuden elämän.

Kuva

Sitten loikataan tähänviikkoon. Ulkopuolen hitsaus ja kittaushommat tuli tehtyä loppuun. Eli etupeltiin tuli kaiken kaikkiaan kolmisen paikkaa, kuskinpuolen takaikkunan kohdalle tuli myös paikka ja konehuoneeseen piti vielä yksi isompi paikka laittaa. Nämä kohdat tuli sitten siistittyä ja kitattua taas lasikuitu + tavallinen kitti.
Tiistai-keskiviikko yönä sitten pukkasin fiuden pihalle, puhalsin ja putsasin pölyt ja rasvat pois.

Sitten pääsinkin vihdoin ja viimein nuihin ihaniin suojaushommiin. Tuli myös suihkittua tuota ruosteenestoa kaikkiin kittipaikkoihin ja lähes kaikkiin peltikohtiin ihan varmuuden vuoksi. Tuossa epoksipohjamaalissa on samassa ruosteenesto mutta pakkohan sitä oli jotakin suhauttaa nuihin paikkoihin. Nämä hommat sain tehtyä tiistai yönä valmiiksi, että keskiviikko aamuna pääsee ruiskun kanssa heilumaan.

Kuva

Kuva

Seuraava aamu koitti ja sitten ruiskun kanssa heilumaan :thumb: Ensin vedin tollasen pölyn/harson ympäriinsä, annoin sen vähän haihtua ja sitten vedin ensinmäisen märän kerroksen. Sen annoin mattaantua ja vedin vielä toisen märän kiekan.

Kuva

Kuva

Kuva

Seuraavana päivänä viimeistelin peräpellit, konehuoneen ja tavaratilan. Niihinkin vedin sitten epoksit.

Kuva

Kuva

Pikkusen ohensin liikaa ja tallissa oli aika viileää niin tottakai se alkaa valua :lol:
Kuva

Sitten torstaina sain auton pihalle ja tallin pestyä.

Kuva

Kuva

Kuva

Loppuviikko menikin levätessä. Tuli nimittäin tuolla tallissa vietettyä jokapäivä kellonympäri :roll: mutta onhan se nyt taas hiukan edistynyt. Katsotaan mitä seuraavaksi tapahtuu...
henkkuli
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21.05.2018 21:54

Re: Fiat 850 projekti

ViestiKirjoittaja henkkuli » 01.09.2018 02:14

Terveppä terrrve

Nostellaan taas tätäkin topiccia. Monena iltana pyörinyt mielessä, että nyt päivitän tänne mutta aina on tullut jotain "parempaa" tekemistä. Nyt sitten löytyi sopiva rako keskittyä tähän. Onhan kuitenkin pe-la välinen yö ja kello puoli kaksi. Kuvia on tullut otettua aivan mahdoton määrä mutta siinähän kävi niin kivasti, että työporukan saunalautta reissun lopuksi puhelin jäi joen pohjaan. :roll: joten luvassa todella sekavaa settiä ja kuvat ovatkin sitten melko tuoreita. Se niistä selityksistä ja sepostuksista joten mennään itse asiaan:

Edellisessä päivityksessä leuhkittiin kuinka epoksit on nyt ruiskutettu pintaan. nooh...sen jälkeen ruiskutin loput osat hiontaväreihin. (yllättyneitä = nolla) Muutamia lahopaikkojakin tuli hitsailtua sinne sun tänne, myös isäukko halusi hiukan päästä hitsaileen kasipätkää aivan puhtaasti nostalgia syistä. ;) Sehän vaan passaa.

Väriä niskaan

Siinä sitten vierähti useampi ilta nuita hiontavärejä hiottaessa mutta valmista tuli. Sitten teipit ja suojapaperi taas esille.

Kuva

Kuva

Tarkoituksena on siis maalata kotona niin paljon kuin suinkin mahdollista, eli konehuone, tavaratila, hytti, etupellin sisäpuoli, takapeltien sisäpuolet jne. Sen jälkeen auto maalaamolle missä sitten ruiskutan pintavärin.

Kuva

Pohja sekä pyöräkotelot tuli massattua

Kuva

Siinä sitten kuvaa tavaratilasta. Yllättävän hyvä siitä tuli tallimaalaukseksi ja muutamasta vastoinkäymisestä huolimatta.

Kuva

Sitten pompataan konehuoneen puolelle. Eli sinne se motti nyt istahti ja hyvältä näyttää. Voi vaan olla aika tympiä pitää tuota valkoista puhtaana. :D

Kuva

Kuva

Ja lisää kuvia. Speciaalin pakosarja myös löytyi foorumilaiselta kiitokset sinne! Myös muutakin pisteosaa on löytynyt tätä kautta joten kiitokset teille.

Kuva

Kuvaa ulkokuosista. Nuo verhoilut on sitten ihan muutenvaan paikoillaan. Eivät ole ainakaan tähän enään tulossa.

Kuva

Kuva

Kuva

Tässä yöllä tuli sitten suihkittua lisää valkoista. Oven välit, etupelti ja hiukan sisälle. Huomenna olisi tarkoituksena maalailla ainakin ovet sisältä.

Toivotaan että tämäkin valmistuisi vielä tälle syksyä, että pääsisi edes pikkuisen ajeleen. Kovasti on painettu pitkää päivää ja kyllähän se näkyy. Viikon tai parinsisään pitäisi olla pintaväri päällä niin sittenhän loput onkin vain juhlaa. :lol:

jatketaan...PS. Tuolla ostoilmoituksissa olisi isäukolla vielä listaa mitä tästä puuttuu, menkäähän vilkaiseen ja tonkimaan varastoja. Ei mulla muuta :arrow:
henkkuli
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21.05.2018 21:54

Re: Fiat 850 projekti

ViestiKirjoittaja henkkuli » 29.09.2018 18:46

Moro taas!

Sehän olisi nyt sellainen homma, että kasipuokki olisi nyt sitten valmis ja leimattu! Auto kyllä saatiin valmiiksi noin pariviikkoa siiten ja leima tuli noin viikko sitten, eipä ole ollut aikaa päivitellä tänne mutta laitetaan nyt sitten juttua. edellisestä leimaus kerrasta olikin vierähtänyt 12-vuotta. Tähä nyt niitä kuvia sitten.

Maalaamolle menossa. Kiitokset kärryn lainasta tiedät kuka olet. :thumb:

Kuva

juuri ruiskutettuna. Allekirjoittaneen ensinmäinen ylimaalaus. Ikuisesti tulen muistamaan, että ensinmäinen ylimaalaus oli oma kasipätkä 8-)

Kuva

Auto saatu kyytiin ja kotia kohti

Kuva

Kotia selvitty ja osia päästy ruuvaileen

Kuva

Kasattuna! Keulaan vaihdettu hiukan normaalista poikkeavat oranssit parkit. Suoraan italiasta 30e pari.

Kuva


Kuva

Ja sitten viimeisin kuva tältä päivää.

Kuva

Semmonen siitä sitten tuli. Taas olisi yksi kasipuokki pelastettu. Tästä en kyllä hevillä luovu. Kiitokset vaan kaikille projektia seuranneille! Jos jotain tällekin tapahtuu niin päivitellään lisää juttua :thumb:
henkkuli
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21.05.2018 21:54

Re: Fiat 850 projekti

ViestiKirjoittaja kappa12 » 30.09.2018 18:46

Onnittelut :thumb:
Avatar
kappa12
GFF
 
Viestit: 1380
Liittynyt: 15.01.2004 00:01
Paikkakunta: Yistaro

Re: Fiat 850 projekti

ViestiKirjoittaja hkn » 30.09.2018 20:50

Hieno Peli! hyvä että tämä kasipuolikas pääsi hyvän harrastajan hoiviin eikä "montulle" Onnittelut :thumb:
hkn
GFF
 
Viestit: 223
Liittynyt: 29.03.2008 21:41
Paikkakunta: Vilppula


Paluu Projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä