Sivu 1/1

Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 20.06.2018 22:51
Kirjoittaja stella
Oliskos täällä joku henkilö, joka osaisi kertoa, että miten voisi saada voimavirta käyttöisestä 7-tonnin halkomakoneesta kenties lisää voimaa.?.....Eli kyseessä on sellanen pystymallinen halkomakone, jossa on siis voimavirtakäyttöinen sähkömoottori, jonka jatkeena on hydraulipumppu....En ole tarkemmin vielä tutustunut rakenteeseen, mutta jos jollain on tietoa, että pystyiskö hydrauliöljyn paineita vaikka nostamaan, tai jotenkin muuten nostamaan tuota 7-tonnin puristusvoimaa :roll: ?.....

Re: Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 21.06.2018 07:05
Kirjoittaja väisänen
Nyt kun en tiiö tarkemmin rakennetta mutta kyllä pumpun työpainetta saa nostettua.
Siellä on mitä todennäköisimmin ohjauslohkolla ylipaineventtiili.
Hammasrataspumppua ei kande viedä yli 300 baarin, hajoaa jo aikaisemminkin mutta on ainakin hetkellisesti puhdikas.

Re: Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 21.06.2018 23:47
Kirjoittaja Stefa
Tuo paineen nosto on helpoin lisätä voimaa. Voi myös isontaa sylinteriä, mutta silloin liike myös hidastuu. Voi myös vaihtaa pumpuksi tuplan jossa esim. paineohjattu vaihtoventtiili. Noin saa tarkimmin kaiken irti. Yksi on myös paineakku johon voi energiaa ladata huilin aikana, noin saa vaikka melkoisen tykin siitä tehtyä. Tietty jossain vaiheessa tulee vastaan moottorin teho kun kikkailee.

Toisena lähestymistapana kannattaa myös miettiä saako puun halkeamista helpotettua vaikka vastinterää modaamalla.

Re: Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 22.06.2018 11:15
Kirjoittaja stella
Ok....Tämä on sellanen pystymallinen halkomakone, joten siinä ei ole vastinterää ollenkaan, ainoastaan se ylhäällä oleva kiilaterä, joka tulee alaspäin,kun kahvoista painaa.......En tiedä, että mistäkohtaa tuossa vois kokeilla niitä paineita nostaa....moottorin perässä on sellanen suht pieni pumppu, joka tekee kaiketi sen paineen, ja ainakaan siinä ei näytä olevan mitään ruuvia, josta vois kääntää...

Re: Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 22.06.2018 19:54
Kirjoittaja väisänen
Pumpuissa tuskin on mitään ohivirtauskanavaa. Se paineventtiili on siä käyttölohkolla. Eli se vipu mitä vemputat mennee lohkolle ja siellä on ruuvi josta saa säädettyä. Näin 99% tapauksissa. Joskus on voitu plommata säätöruuvi umpeen ettei hajoteta. Kiinteää asetettua painetta en ole 25 vuotisen hydrauliseikkailu urani aikana nähnyt.

Re: Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 22.06.2018 22:29
Kirjoittaja stella
väisänen kirjoitti:Pumpuissa tuskin on mitään ohivirtauskanavaa. Se paineventtiili on siä käyttölohkolla. Eli se vipu mitä vemputat mennee lohkolle ja siellä on ruuvi josta saa säädettyä. Näin 99% tapauksissa. Joskus on voitu plommata säätöruuvi umpeen ettei hajoteta. Kiinteää asetettua painetta en ole 25 vuotisen hydrauliseikkailu urani aikana nähnyt.


Ok...Pitääpä tutkia kahvoilta lähtevien vipujen reitti....Eli niiden loppupäästä sitten löydän sen ruuvin, josta saan lisättyä painetta :twisted: .....

PS:Muutes...kumpaan suuntaan ruuvia pitää kääntää, jotta saa lisää painetta....Eli kiinni...Vai....Aukipäin?.......Toki kokeilemallahan tämäkin ajastaan selviää :mrgreen:

Re: Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 23.06.2018 07:32
Kirjoittaja väisänen
Siä on kartiokara jota painetaan jousikuormalla ja säätöruuvi painaa tätä jousta eli kiinnipäin. Ruuvissa on lukitusmutteri. Ohjauslohkoissa harvemmin muita ruuveja löytyy joissa on lukitus.
Tapauskohtaisesti niin kierros voi olla jo liikaa pumpulle ja nostaa painetta vaikkapa 50 bar. sanoo bum varsinkin jos paine on jo entuudestaan säädetty riski alueelle.
Pienituottoinen hammasrataspumppu tosin voi sietää paremmin painetta mitä isotuottoinen.


Mulla kävi töissä niin että vaihdoin yhteen koneeseen hydraulilohkon jossa paineensäätö. Venttiilin vaihto ei auttanut oli kalvanut lohkon pinnan pilalle. Noh otin tämän osan toisesta koneesta irti ja asentelin asiakkaalle. Asiakas oli tyytyväinen nopeaan palveluun.
Sanoin työkaverille että uusi pitää tilata. Työkaveri ei uskonut vaan kasasi vanhoilla osilla ja kehui että hyvinhän se toimii.
Sanoin että nyt meni läskiksi missä se kone on.
Lähti vuokralle.
Sitten soi puhelin ja koneen vuokrannut jannuhan se siellä ihmetteli koneen kadonnutta hydrauliikkaa.
Ei siinä diagnoosi oli sillä sekunnilla valmis. Hydraulipumppu täysin kappaleina :thumb:

Re: Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 23.06.2018 07:46
Kirjoittaja väisänen
https://www.google.com/search?q=hydraul ... kPXWpmCTBM:

Jos toi kuva näkyy niin ko versiossa ohivuodon ylipaine lohkon pohjassa plommattu ruuvi.
Pohja tai alapää on käyttökahvan vastakkainen puoli.

Ps. Ja ketut tai sitten ei. Taitaa olla niin että tuossa säädedetään lukituksen painetta. Mutta tässäkin mennee siten että kara lukitaan vivun päästä mekaanisesti ja sylinterin pohjatessa shokkipaineella on tapana tönäistä karaa käyttösuuntaan joten lukitus avautuu. Halkomakoneita en ole korjannu joten en tiiö arvasin nyt kuitenkin sitten.

Re: Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 24.06.2018 21:20
Kirjoittaja stella
Tutkin tänään tuota halkomakonetta, ja ne painokahvat, jolla saadaan se halkaisukiila liikkeelle...Niiden kahvojen alapää menee sellaseen alumiiniseen "mötikkään"....jonka pohjassa on sellanen säätöruuvi, ja tässä säätöruuvissa on kiinni keltainen lappu, jossa lukee Englanniksi, jotain että "Älä säädä tästä ruuvista paineita"....Tuo mun käännös ei nyt ihan sana-sanaan mennyt oikein, mutta jotain tuon suuntaista siinä lapussa sanottiin :lol: .......Eli ilmeisesti olen nyt löytänyt sen oikean ruuvin/pultin, jolla pääsee noita puristuspaineita ronklaamaan :twisted:

Re: Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 26.06.2018 19:41
Kirjoittaja väisänen
stella kirjoitti:Tutkin tänään tuota halkomakonetta, ja ne painokahvat, jolla saadaan se halkaisukiila liikkeelle...Niiden kahvojen alapää menee sellaseen alumiiniseen "mötikkään"....jonka pohjassa on sellanen säätöruuvi, ja tässä säätöruuvissa on kiinni keltainen lappu, jossa lukee Englanniksi, jotain että "Älä säädä tästä ruuvista paineita"....Tuo mun käännös ei nyt ihan sana-sanaan mennyt oikein, mutta jotain tuon suuntaista siinä lapussa sanottiin :lol: .......Eli ilmeisesti olen nyt löytänyt sen oikean ruuvin/pultin, jolla pääsee noita puristuspaineita ronklaamaan :twisted:



Laitoin joskus tulostimella virallisen näköisesti lapun paineensäätöruuviin abaut samoilla teksteillä.
Asiakas oli tunnettu paineennosteluistaan joten ajattelin helpottaa omaa työtäni merkkaamalla ko ruuvin paikan kohtuukokoisella varoituslätkällä. Oli aika yllätys että palautettaessa tämäkin kone nosti kevyesti pienen puuhatonnin ylimääräistä...

Re: Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 12.07.2018 03:42
Kirjoittaja Vode131
Ei nyt ihan vastaus kysymykseen... Itsellä tuossa toukokuussa pihapuita polttopuiksi tehdessä oli käytössä 6 tonnin halkomakone. Kymmenkunta paksumpaa pölkkyä oli joita ei jaksanut halkaista niin osan halkaisin moottorisahalla ensimmäisen kerran ja osaan löin ison fiskarsin kirveen jota mätin lekalla puun sisään kunnes halkesi. Kerran kun saa ison puun halki, niin menee kyllä tuolla 6 tonnisellakin aika hyvin pieniksi. Pienillä vehkeillähän se on aina työlästä mutta jos käytössä olisi ollut pelkkä kirves, niin en ikinä olisi saanut noita puita pilkottua. Nappi oli puristimella koko ajan pohjassa ettei tarvinnut kuin vipua käyttää. Mahdollisuus on kyllä itsensä teloa jos ei yhtään järkeä käytä mutta nopeuttaa toimintaa reilusti. :) Eli puristin siihen toiseen vipuun / nappiin niin nopeutuu toiminta!

Kuva

Re: Puiden Halkomakoneen tehon nostaminen...

ViestiLähetetty: 12.07.2018 04:41
Kirjoittaja pminetti
itsellä 5tonnin halkasu eikä ole ykskään pölli jäänyt halkomatto kun kääntelee sopivaan asentoon.